Gerecyclede platen maken

Leer hoe je mislukte (PLA) prints omtovert in nieuw creatief plaat materiaal.

  • Datum: 10 juni 2024
  • Tijdsduur: 2 uur (18:00 - 20:00)
  • €15,-
  • Max Deelnemers: 8
Reserveer

Binnenkort!

Dit is een nieuwe workshop die we binnenkort starten. Op onze recycle wikipagina vind je meer informatie over het proces (link)(external link).

Beschrijving #

PLA is een biologisch afbreekbaar materiaal dat veel wordt gebruikt in de 3D print wereld, maar ook steeds meer als alternatief voor traditionele plastics uit fossiele bronnen. Echter is het materiaal helaas toch minder ‘groen’ dan dat de fabrikanten je willen laten geloven. PLA wordt namelijk inderdaad gemaakt van zetmeel uit hernieuwbare bronnen, zoals mais en suikerriet, maar is enkel composteerbaar onder industriële omstandigheden. Als je dit gegeven combineert met de grote hoeveelheid ruwe grondstoffen en energie die nodig is voor een kleine hoeveelheid filament en het feit dat ook bioplastics in Nederland bij het restafval moeten1, zul je merken dat het eigenlijk helemaal niet zo duurzaam is. Het is dus meestal beter voor het milieu om met gerecycled plastic te werken. Daarom gaan we in deze hands-on workshop leren hoe we mislukte prints een 2de leven kunnen geven door het om te zetten in nieuw creatief plaatmateriaal dat gemakkelijk bewerkt kan worden met bijvoorbeeld de lasersnijder of vacuümvormer.

Voorbereiden #

Je hoeft voor deze workshop niks voor te bereiden en hebt ook geen voorkennis nodig. Onze studenten leveren namelijk al veel prints in die we kunnen gebruik voor de workshop, maar je mag natuurlijk ook altijd je eigen materiaal meenemen om te recyclen zolang het schoon PLA is. Als je genoeg materiaal meeneemt en de tijd het toe laat kun je ook direct je eigen plaat maken. Voor een plaat van 485 x 280 x 3 mm heb je ongeveer 600 gram materiaal nodig.

Resultaat #

Na deze workshop weet je wat er komt kijken bij het recyclen van prints en weet je ook hoe onze machines werken om zo zelf mooi plaatmateriaal te kunnen maken. Tevens laten we diverse toepassingen en bewerkingsmethodes zien ter inspiratie.


  1. PLA moet bij het restafval doordat de doorlooptijd van bioplastics vaak te lang is voor professionele composteerinstallaties en niet bijdraagt aan de compost (bron)(external link)↩︎