Workshop 3D Scannen

Van fysiek object naar digitaal model!

  • Datum: nader te bepalen
  • Tijdsduur: 2 uur (18:00 - 20:00)
  • €15,-
  • Max Deelnemers: 8
Reserveer

Workshop helaas afgelopen: binnenkort weer!


Workshop cover image

Beschrijving #

In deze workshop leer je over de 3D scanners die we in het lab hebben staan en de verschillende toepassingen van deze scanners. We gaan in de workshop een 3D scan maken met de handheld scanner. Deze scan schonen we vervolgens op om daarna om te zetten naar een 3D mesh bestand. We geven ook tips en tricks mee voor tijdens het scannen en laten zien hoe je zowel precieze technische scans als scans van kleuren en texturen kan maken. De scanners die we behandelen zijn de Shining3D Einscan HX en de Shining3D Optimscan 5M plus (wiki).

Let op: In deze workshop leer je de scanner gebruiken, maar je leert niet hoe je een 3D scan digitaal bewerkt. Dit kan bijvoorbeeld in een programma zoals Blender of Solidworks. Een scan kan goed gebruikt worden om bepaalde hoeken, richtingen en afstanden te meten of om direct te printen, maar een scan bestand is niet hetzelfde als een Solidworks CAD bestand. Als dit de wens is, dan is solide voorkennis van 3D modelleren nodig.

Voorbereiden #

Niet van toepassing. Je kunt wel alvast een model meenemen dat je wil gaan scannen. Op deze manier kunnen we alvast adviezen geven over de haalbaarheid en mogelijkheden. Het kan ook zo zijn dat we het object al scannen tijdens de workshop als hier tijd voor is en het dient als goed voorbeeld.

Niveau #

Onze 3D scanners zijn gebruiksvriendelijk in gebruik en de workshop is een zeer goede kennismaking met deze techniek. Voorkennis is niet noodzakelijk, maar je haalt het meeste uit een 3D scanner als je al goed overweg kunt met 3D modelleer software. Als dit niet het geval is, kan de workshop nog steeds interessant zijn om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor bijvoorbeeld conservatie of reproducties van objecten. Deze blog post laat bijvoorbeeld zien hoe wij onze 3D scanner hebben gebruikt om glaswerk uit het begin van de 20ste eeuw na te maken.