Vacuümvormer

wiki cover

Vacuümvormen, ook wel thermovormen genoemd, is een proces om in vlakke materialen driedimensionale vormen te maken. De vacuümvormer verwarmt thermoplastisch materiaal wat vervolgens een nieuwe vorm aanneemt doordat het plaatmateriaal onder zuigkracht rondom de positieve vorm wordt getrokken. Met deze techniek kan men negatieve mallen maken maar ook verpakkingsmaterialen worden zo gemaakt. Het materiaal moet een luchtdichte thermoplastische kunststof zijn. Bijvoorbeeld polystyreen, PET of PMMA.

CR CLARKE 1820 #

Wij maken gebruik van een CR Clarke 1820 vacuümvormer. De maximale objectgrote die hiermee gevormd kan worden bedraagt 40 x 40 x 28 cm. We beschikken over meerdere ramen, zodat ook kleinere objecten kostenefficiënter gevormd kunnen worden.

Mallen #

Zorg er altijd voor dat de mal ‘lossend’ is. Een lossende mal is cruciaal omdat zo het product gemakkelijk te kunnen verwijderen zonder het gevormde product of de mal te beschadigen. Effectief betekent dit dat je geen ‘undercuts’ kunt gebruiken in je model. Ervaren gebruikers kunnen in sommige gevallen gebruik maken van high density EVA schuim of oplosbaar materiaal om toch in beperkte mate niet lossende objecten te vormen. Verder is de minimale ‘draft angle’ 5 graden en is het gemakkelijker om objecten te vormen die langer/breder zijn dan dat ze hoog zijn. Kijk op de site van Mayku(external link) voor meer informatie.

Materialen #

Veelvoorkomende materialen voor de mallen zijn gips, mdf of geprint PET-G. Hou er altijd rekening mee dat het mallen materiaal hittebestendig en stijf is, zodat de mal niet inzakt tijdens het vormen. Een vacuümvormer neemt erg veel detail over. Het gevormde object is dus gebaat bij een zeer net afgewerkte mal.