Borduur Software

Borduurmachines zijn zeer gebruiksvriendelijk en werken bijna allemaal op dezelfde manier, maar dat geldt helaas niet voor de software. Er is veel keuze en je kunt aan de software zien/merken dat de techniek al redelijk oud is. Daarom hebben we hieronder een lijstje gemaakt met veel gebruikte digitalisatie software voor borduurmachines.

SoftwareGebruiksvriendelijkOptiesPrijsOS
PE-Design(external link)JaVeel€1600Windows
Hatch(external link)JaVeel€137 - €1011Windows
Embrilliance(external link)JaVeel$150 - $700Mac / Windows
Inkstitch(external link)NeeGemiddeldGratisMac / Windows / Linux
Stitchbuddy(external link)NeeGemiddeld$20 - $50Mac / IOS

Artspira (subscription based) is niet meegenomen in dit lijstje aangezien deze software alleen werkt met wifi/bluetooth Brother machines. Wilcom(external link) schijnt ook vaak gebruikt te worden, maar daar ben ik niet bekend mee. Het ziet er goed uit, maar de prijzen lopen uiteen van €899 tot €4000. Voor Ricoma’s Chroma(external link) geldt hetzelfde, echter is deze software met een start-up fee van €2500 + een jaarlijkse bijdrage van €490 nog belachelijker geprijsd.

Van alle opties is helaas enkel Inkstitch open-source.

Keuzehulp #

Hieronder proberen we wat meer info te geven over de specifieke borduur software, zodat je zelf een keuze kunt maken over wat bij jou past.

Meeste opties #

PE-Design

In het Fablab kun je gebruik maken van PE-Design. Dit is uitgebreide en redelijk gebruiksvriendelijke software. Helaas is ook deze software niet perfect en zul je afhankelijk van de complexiteit vaak best wat tijd kwijt zijn aan het goed omzetten van je design. De beste optie is om met vectors te werken (‘svg’ / ‘wmf’), maar de software is ook in staat om automatisch hoge resolutie afbeeldingen te converteren. Dit raden we echter niet aan tenzij het om foto’s gaat.

Hatch

Hatch is een goed alternatief voor PE-Design en lijkt goedkoper, maar eigenlijk valt dat wel mee aangezien enkel de meest dure versie enigszins vergelijkbaar is met PE-Design. De import functies voor vectoren lijken in Hatch wel beter te werken dan in PE-Design (minder kieskeurig). Ook heeft Hatch betere support voor handmatige digitalisatie met tekentablets. Uiteindelijk verschillen deze twee niet heel veel en daarom zou ik aanraden om zelf even met de trials te spelen voor aanschaf.

Gratis / Open-source #

Inkstitch

Inkstitch is een vreemde eend in de bijt doordat het eigenlijk een plugin is voor Inkscape. Het grote voordeel daarvan is dat je het design en het omzetten in slechts 1 programma doet. Bij de eerder genoemde programma’s zul je het design namelijk nog steeds moeten maken met programma’s als Adobe Illustrator en Coreldraw. Als je al ervaring hebt met Inkscape is dit daarom een zeer goede optie. Helaas is de learning-curve voor Inkstitch een stuk hoger dan voor PE-Design, maar als je het eenmaal doorhebt werkt het zeer goed. Inkstitch wordt ook nog steeds actief ontwikkelt door de open-source community en is gratis. We raden deze software dus aan als je het borduurvirus te pakken hebt en thuis aan de slag wilt met designs zonder hoge kosten te maken.

*Klik hier voor onze Inkstitch handleiding.

Mac #

PE-Design en Hatch zijn helaas enkel beschikbaar voor Windows. Inkstitch daarentegen werkt op Windows, Mac en Linux. Voor Mac gebruikers is dit dus de beste oplossing naast Embrilliance. Embrilliance heeft als groot voordeel dat het standaard al werkt met Apple Silicon. Inkstitch draait helaas (nog) niet native op Apple Silicon en is daardoor soms wat trager op nieuwere Macs. Stitchbuddy wordt gepromoot als een betaalbaar alternatief voor Mac/IOS, maar ik vond het niet fijn werken. Er leken weinig opties in te zitten en de gratis ’trial’ versie is zo uitgekleed dat deze praktisch onbruikbaar is waardoor ik ook geen goede inschatting kan maken over de betaalde versie. Hetzelfde geldt voor de IOS versie.

Embrilliance

Embrilliance (Stitch Artist) is de go-to optie voor een uitgebreide Mac borduur applicatie. De icoontjes zijn onduidelijk en het ziet eruit alsof er al 30 jaar niks aan de GUI is gedaan, maar stiekem werkt het allemaal best fijn. De vector import functie (die zelfs direct werkt met Illustrator bestanden) is het beste van alle bovenstaande opties. De teken/node-edit mogelijkheden werken ook goed waardoor je snel tot mooie resultaten kunt komen. Embrilliance heeft echter geen optie om bijvoorbeeld automatisch bitmap afbeeldingen te digitaliseren (iets wat PE-Design en Hatch wel hebben). Deze applicatie heeft tevens support voor tekentablets, maar uiteindelijk heb je de dure Stitch Artist 3 versie nodig om optimaal gebruik te kunnen maken van alle opties.