Sublimatie machines

Brother borduurmachine

In het Fablab kunnen onze sublimatie machines worden gebruikt om afbeeldingen over te brengen op verschillende objecten, zoals kleding, keramiek, mokken, metaal, hout, glas en meer. Het sublimatieproces wordt meestal toegepast op materialen die een speciale coating hebben, waardoor de inkten tijdens het sublimatieproces1 goed kunnen hechten aan het oppervlak. Het is een populaire techniek vanwege de eenvoud en de mogelijkheid om gedetailleerde prints te produceren. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle materialen geschikt zijn voor sublimatie, en het succes ervan hangt af van factoren zoals de samenstelling en de coating van het oppervlak. Kom daarom gerust langs voor meer informatie!

Printer #

Ricoh SAWGRASS SG500: De printer heeft een A4 printformaat. Het speciale vel papier met de afdruk erop kan vervolgens worden overgebracht op een object door middel van hitte en druk.

Ronde hittepers #

Met de ronde hittepers kunnen glazen, mokken en andere ronde voorwerpen bedrukt worden. De diameter van het object dient rond de 80mm te zijn om goed geklemd te kunnen worden in de pers.

Platte hittepers #

Met de platte hittepers kunnen platen, T-shirts en andere platte of halfronde flexibele voorwerpen bedrukt worden.

Textiel bedrukken #

De sublimatie machines worden meestal gebruikt voor het bedrukken van verschillende soorten textiel. Klik hier voor meer informatie over dit proces en de juiste instellingen.


  1. Sublimatie is een faseovergang waarbij stoffen, zoals kleurstoffen of inkten, direct van de vaste toestand naar de gasvormige toestand gaan, zonder eerst vloeibaar te worden. ↩︎