PCB Printer

wiki cover

Voltera V-One PCB Printer #

Dit is een geavanceerde 4-in-1 PCB printer. De printer werkt door zeer precies geleidende pasta op FR-1 materiaal te plaatsen. Vervolgens kan de printer gaten boren voor through-hole componenten. Het PCB proces wordt voltooid door print pasta aan te brengen en de geplaatste componenten te reflowen.

Software #

Voltera levert gebruiksvriendelijke software die je stap voor stap helpt. Dit is zeer leerzaam om een idee te krijgen van hoe het PCB productie proces werkt. In principe werkt de Voltera met Gerber files uit alle bekende PCB design programma’s, zoals Kicad en EasyEDA. Er zijn wel limitaties aan de footprint formaten en trace widths. Kijk voor meer informatie op de site van Voltera(external link).

Doeleinden #

De Voltera is een machine die uitstekend geschikt is om een beter idee te krijgen van PCB fabricatie. Echter is het voornaamste doel onderzoek. Doordat deze printer met een geleidende pasta werkt kan er op allerlei verschillende substraten worden geprint. Dit is bijvoorbeeld interessant voor ‘wearables’ onderzoek/prototypes. Wij hebben zelf op deze manier al een transparante semi-flexibele printplaat gemaakt door te printen op PETG. Echter kost dit proces behoorlijk wat tijd en is het lastig om alle sporen perfect te krijgen. Voor professionele productiedoeleinden is deze machine dus niet geschikt. Gebruik in dat geval bestaande fabs, zoals JLCPCB(external link). In de toekomst hopen wij het Fablab uit te breiden met een CNC frees die geschikt is voor PCB fabricatie.