Lasersnijden 101

feature

Lasersnijders zijn machines voor het uitsnijden en graveren van plaatmateriaal of het graveren van bestaande objecten. De maximale plaatdikte voor het uitsnijden is ongeveer 9 mm (afhankelijk van het gekozen materiaal). Voor graveren is de hoogte van het object maximaal 30 cm. De maximale afmetingen voor het graveren van ronde objecten zijn 160 mm in diameter en 500 mm in lengte.

Lasers #

Op dit moment hebben wij twee lasers:

MerkFormaatType
BRM 9012090x120 cmCO2
Epilog Fusion Pro 4890x120 cmCO2 & Fiber

Materiaal #

Let Op:

Voor onze eigen veiligheid en het behoud van de laser, snijden we in principe enkel met ons eigen materiaal. Alleen in goed overleg met 1 van onze medewerkers kunnen voor speciale projecten uitzonderingen gemaakt worden.

Hieronder staat een lijst van de materialen waar wij mee snijden en graveren. In onze prijslijst vind je de materialen die wij standaard op voorraad hebben.

MateriaalSnijdenGraveren
Acrylaat 3mm✔️✔️
Acrylaat 6mm✔️✔️
Acrylaat 3mm gekleurd✔️✔️
Berken 3mm✔️✔️
Berken 6mm✔️✔️
Berken 9mm✔️✔️
Karton 1.2mm✔️✔️
Glas✔️
Metaal✔️
Vilt✔️✔️
Echt Leer✔️✔️

Er is tevens een uitgebreide lijst gemaakt van materialen die wel en niet gesneden kunnen worden met behulp van een laser. Hierbij is gekeken naar de veiligheid en snijdbaarheid. Let op: er kunnen aan dit document geen rechten ontleend worden.

Materialen veiligheidslijst

Reserveren #

Tijdens de open inloop kunnen geen machines gereserveerd worden en geldt wie het eerst komt wie het eerst maalt. Met uitzondering van de lasersnijder. Via de onderstaande knop kan online gereserveerd worden. Dit systeem gebruiken we om te voorkomen dat de lasersnijder maar door één iemand op de avond gebruikt kan worden. Als er meer tijd nodig is dient daar een afspraak voor te worden gemaakt buiten de open inloop, waarbij een machinetarief wordt verrekend. Studenten kunnen mailen of langskomen in het Fablab om een afspraak te maken voor studie gerelateerde opdrachten tijdens de reguliere openingstijden. Let op: wij maken uitsluitend gebruik van onze eigen materialen.

De tijdblokken zijn als volgt:

  • Blok 1: 16:00 – 16:45 uur
  • Blok 2: 16:45 – 17:30 uur
  • Blok 3: 17:30 – 18:15 uur
  • Blok 4: 18:15 – 19:00 uur
  • Blok 5: 19:00 – 19:45 uur
Reserveren

Handleiding #

Voor informatie over de laser kun je altijd één van onze workshops volgen. Je kunt jezelf echter ook alvast inlezen op onze website. De machine pagina’s bevatten namelijk meer informatie over hoe je aan de slag kunt met de BRM of Epilog. De BRM is altijd de laser waar je mee gaat starten. De Epilog wordt enkel gebruikt als dit echt noodzakelijk is voor het project en onder begeleiding van een medewerker of vrijwilliger.