SLA printers

feature

Printers voor het 3D printen van strakke gedetailleerde en heel kleine onderdelen. Bij de SLA printtechniek wordt fotopolymeerresin laagje voor laagje uitgehard met een laser. Zo wordt het 3D object opgebouwd. De lagen zijn nauwelijks zichtbaar in het eindproduct. Let op: het printen met een SLA printer is duurder dan met een FDM printer en er kan voor deze printers geen eigen materiaal meegenomen worden.

Printers #

Wij gebruiken op dit moment twee type SLA printers van het merk Formlabs.

PrinterFormaat
Formlabs 314 x 14 x 17cm
Formlabs 3L33 x 24 x 30cm

Materialen #

Formlabs levert een uitgebreid assortiment materialen(external link). Helaas is het te kostbaar om deze allemaal op voorraad te houden. Je kunt in het Fablab op dit moment standaard de volgende resins gebruiken:

ResinBeschrijving
Draft v2Goedkoopste resin voor rapid prototyping
Clear V4Transparante resin voor gedetailleerde prints
Tough 1500Resin met de stevigheid en stijfheid van polypropylene (PP)
Flex 80AFlexibele resin met een Shore 80A

In goed overleg kan zelf resin worden aangeschaft, maar houd er wel rekening mee dat je naast de cartridge ook voor iedere resin een aparte tank moet aanschaffen.

Proces #

De onderstaande uitleg video van Fablab Arnhem laat goed zien hoe het SLA proces werkt. Voor het slicen van resin prints gebruiken we Preform(external link). In de basis zijn er 3 stappen:

  • Printen
  • Schoonmaken
  • Uitharden

Modelleren #

Voor het modelleren van 3D prints voor SLA printers gelden andere regels dan voor FFF printers. De onderstaande poster geeft een goed inzicht in dingen waar je rekening mee moet houden als je voor deze print techniek ontwerpt.

Download Poster