3D Printing 101

feature

In het Fablab hebben wij diverse soorten 3D printers voor het vervaardigen van prototypes en functionele onderdelen. De FFF (fused filament fabrication) printers zijn onze meest gebruikte printers. Deze printers werken door thermoplasten in de vorm van rollen filament te verwarmen en daarna laagje voor laag neer te leggen op een glazen plaat. Op deze manier kan relatief eenvoudig en betaalbaar een driedimensionaal product gemaakt worden. Het nadeel van deze methode is echter dat de print laagjes voelbaar en zichtbaar zijn. Onze vloeistof printers (SLA) hebben hier minder last van doordat deze printers met veel fijnere laaghoogtes kunnen werken. Zeer precieze en kleine gedetailleerde prints kunnen dus beter met deze techniek geprint worden. Let wel op dat vloeistofprinters veel kostbaarder zijn in gebruik en tevens een stuk minder milieuvriendelijk. Tot slot kunnen wij ook printen met nylon (PA) poeder. Deze techniek heet SLS en zorgt voor zeer sterke en uniforme prints die bijna gelijk zijn aan een spuitgietproduct.

TechniekGemakDetailPrijsMilieu
FFF++++-
SLA+++++€€- - -
SLS+++€€€- - -

FFF Printers #

Op dit moment stellen wij drie verschillende FFF printers ter beschikking:

PrinterGebruiksgemakFormaat
UltimakerGemakkelijk33 x 24 x 30 cm
ItomecGemiddeld50 x 50 x 50 cm
Minifactory UltraMoeilijk33 x 18 x 18 cm

Slicing basics (FFF) #

Iedere print moet vooraf ‘gesliced’ worden. Dit betekent dat we de print opdelen in laagjes. Hieronder kun je de ‘slicing basics’ poster downloaden. Deze poster helpt je met het goed instellen van de slicer, zodat je 3D prints goed uit de machine komen. Voor de Ultimakers maken we gebruik van de “Ultimaker Cura” slicer.

Download Poster

Modelleer regels (FFF) #

Het is belangrijk om rekening te houden met enkele basis modelleer regels wanneer je modellen gaat printen. De onderstaande poster helpt je met het optimaal ontwerpen voor (FFF) 3D printers, zodat er sneller, efficiënter en met minder fouten geprint kan worden.

Download Poster

Ultimaker S5 #

Dit is de meest gebruikte printer van het Fablab. Dit komt doordat de printer betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is. Deze printer kan met veel verschillende materialen printen en daardoor voor veel doeleinden ingezet worden. Ook beschikt de printer over een dubbele extruder, zodat je met twee materialen tegelijk kkunt printen.

Max printbereik: 33 x 24 x 30 cm

Meer Info

Itomec I500 #

Groot formaat FFF-printer. Deze printer gebruiken we enkel voor het printen van grote onderdelen die niet in de Ultimaker S5 passen. Door het gebruik van grote nozzles kan deze printer snel printen, maar het instellen vergt meer kennis dan bij de Ultimakers.

Max printbereik: 50 x 50 x 50 cm

Meer Info

Minifactory Ultra #

Een zeer specialistische FFF printer voor ultra polymeren, zoals PEEK en PI. Deze printer kan extreem betrouwbaar printen in een gecontroleerde omgeving. De nozzle kan bijna 500 graden celcius worden en de print kamer maar liefst 250 graden. We gebruiken deze printer echter alleen op aanvraag aangezien de prints erg kostbaar zijn.

Max printbereik: 33 x 18 x 18 cm

Meer Info

SLA Printers #

Bij de SLA printtechniek worden fotopolymeerresins laagje voor laagje uitgehard met een laser. Dit zorgt voor strakke en gedetailleerde prints. Hiervoor gebruiken wij Formlabs 3 en Formlabs 3L SLA printers.

PrinterFormaat
Formlabs 314 x 14 x 17 cm
Formlabs 3L33 x 24 x 30 cm
Meer Info

SLS printer #

De SLS printer wordt gebruikt voor het printen van functionele belastbare onderdelen. De printer legt steeds een poeder laag neer en smelt met een laser het poeder laag voor laag tot een object. Let wel op: deze printtechniek is erg kostbaar en wordt alleen in goed overleg toegepast.

PrinterFormaat
Formlabs Fuse 116 x 16 x 30 cm
Meer Info