Parel Award

15 december 2023 door Team FablabTeam Fablab2 minuten

Laatst bijgewerkt op 28 januari 2024

Parel Award

The Economic Board reikt 3 keer per jaar de Parel Award uit aan bedrijven die innoveren in duurzaamheid in de regio Arnhem-Nijmegen. Wij hebben de laatste parel ontworpen en geproduceerd.

The Economic Board #

The Economic Board(external link) is betrokken bij veel activiteiten omtrent een gezond en duurzaam leven in de regio Arnhem-Nijmegen. Zij reiken daarom drie keer per jaar de Lifeport Parel Award uit aan een bedrijf of organisatie met een innovatief of duurzaam initiatief. Deze prestaties zijn een inspiratie voor andere bedrijven en zetten Arnhem/Nijmegen (inter)nationaal op de kaart.

De Parel Award #

Als FabLab zijn wij gevraagd om een nieuwe Parel te ontwerpen en produceren. Hier worden wij natuurlijk enthousiast van, want dit geeft ons de ruimte om weer met nieuwe technieken te experimenteren. Na de initiële brainstorm hebben we vier uiteenlopende designs bedacht en The Economic Board laten kiezen. Aardbeienkweker Royal Berry(external link) uit Bemmel mocht als eerste de nieuwe Parel Award ontvangen.

parel award

Het maakproces #

De parel zelf is een bolvorm van keramiek. Hiervoor is eerst een tweedelige gipsmal gemaakt die vervolgens is ingegoten met gietklei. Na de biscuit stook is de bol geglazuurd op 1020°C en om de parelmoer ‘shine’ te geven is er voor een derde keer gestookt met een parelmoer-luster.

parel proces

Naast de parel van keramiek is er voor de rest van de award zoveel mogelijk gerecycled materiaal gebruikt. De blauwe elementen zijn geprint met gerecycled PETG van het Amsterdamse Reflow Filaments(external link) en de duurzaam geproduceerde Fraké houten voetstukken zijn afkomstig van het Arnhemse PlatoWood(external link). Op deze manier hebben wij geprobeerd de circulariteit van de Parel Award te vergroten.