Borduur Kunst

13 mei 2024 door Team FablabTeam Fablab2 minuten

Laatst bijgewerkt op 14 mei 2024

Borduur Kunst

Kunstenares Fanja Bouts maakte met behulp van de borduurmachine een indrukwekkend werk dat een neofeodale realiteit uitbeeld aan de hand van een heraldische jute vlag.

Om dit project te realiseren heeft Fanja wekenlang de borduurmachine gebruikt. Exacte gegevens hebben we helaas niet, maar uiteindelijk zijn er enkele kilometers borduurgaren gebruikt en heeft de machine minimaal een half miljoen steken gemaakt. Dat is zelfs met een topsnelheid van 400 steken per minuut dus een heleboel werk. De ontwerpen zijn met de hand getekend in Adobe Illustrator op een tekentablet. Hierbij is heel bewust gekeken naar het detail dat de borduurmachine kan behalen en optimalisatie van het aantal steken en steekpatronen. Het resultaat mag er dan ook zijn en wij vonden het erg leuk om te zien wat mogelijk is met deze moderne digitale borduurtechniek, maar het vele handwerk, creativiteit en doorzettingsvermogen dat kwam kijken bij dit werk moet niet over het hoofd gezien worden.

“A Dire Display Of Feudal Fiends In Scenes Of Serfdom” #

De 12 gedetailleerde scenes met terugkerende karakters resulteren in een diepgaand en gelaagd verhaal met satirische en filosofische ondertonen. Deze scenes presenteren samen een neofeodale realiteit waar elementen uit het vroegere feodalisme samenkomen in onze huidige samenleving, zoals toegenomen ongelijkheid en nieuwe valuta.

Het verhaal wordt uitgebeeld op een juten doek uit het begin van de 20ste eeuw om zo de illusie van een heraldische vlag uit de middeleeuwen op te wekken. Borduren domineerde toen als een exclusieve techniek doordat het zeer kostbaar en tijdrovend was. Hiermee staat de boodschap van dit werk opzettelijk haaks op het originele doel van de heraldische vlaggen: imponeren en hiërarchie etaleren. Fanja trekt zo interessante parallellen van het vroegere feodalisme naar het huidige sociaaleconomische domein.