Nieuwe Website

4 januari 2024 door NielsNiels3 minuten

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Nieuwe Website

Afgelopen periode hebben wij druk gewerkt aan een nieuwe website voor het Fablab. De website is nu beter toegankelijk op diverse devices en informatie kan makkelijker gedeeld worden.

Informatie #

Het hoofddoel van deze nieuwe website is content beter beschikbaar maken voor bezoekers van Fablab Arnhem en geïnteresseerden in digitale fabricage technieken. Daarom is, naast vele technische verbeteringen, het grootste verschil de toevoeging van een ‘wiki’. Op deze wiki kunnen we nu gemakkelijk grote hoeveelheden gedetailleerde informatie en handleidingen plaatsen zonder dat we met ingewikkelde pdf’s en word documenten hoeven te werken. Wij hopen zo ook dat in de toekomst onze bezoekers een bijdrage kunnen leveren aan deze kennisdeling door zelf handleidingen te schrijven. Tevens hebben we nu een blog categorie. Hier zullen we proberen zoveel mogelijk interessante projecten, case studies en algemeen nieuws te delen omtrent Fablab Arnhem. Op deze manier hopen wij jullie beter te kunnen betrekken bij de ontwikkelingen rondom het Fablab. Tot slot is het voor bezoekers nu overzichtelijker en gemakkelijker om in te schrijven voor workshops

Technisch #

Voorheen was onze website op een traditionele manier gebouwd met het bekende “Wordpress”(external link) content management systeem. Helaas was deze website niet volledig responsive(external link) en was er beperkte flexibiliteit met betrekking tot het plaatsen van nieuwe types content. Ook zorgde dit systeem voor veel onnodige overhead, zoals serverkosten en het draaiende houden van plugins. Onze nieuwe website is daarom toekomstbestendig gebouwd met de Hugo(external link) statische website generator (SSG). Hugo zorgt ervoor dat alle informatie die is opgeslagen in markdown files netjes wordt opgebouwd tot standaard statische html en css bestanden aan de hand van vooraf gemaakte templates en logica. Hierdoor is er geen database meer nodig en kan de content extreem snel worden uitgeleverd via een content delivery network(external link) (CDN). In dit geval is er gekozen voor de cdn van Netlify(external link) aangezien Netlify direct onze formulieren kan verwerken via een API, maar ook de content kan updaten door middel van builds op vooraf geplande momenten. Simpelweg betekent dit dat we bijvoorbeeld niet meer handmatig een workshop hoeven weg te halen wanneer de workshop datum is verstreken. Netlify haalt de benodigde bouw informatie van een Gitlab(external link) repository waar we alle content uploaden. Gitlab maakt gebruik van het bij developers bekende git(external link) protocol waardoor er beter versiebeheer en gelijktijdige development kan plaatsvinden. Al met al zorgt dit voor een ‘slimme’ website die zeer snel toegankelijk is op diverse devices en daarnaast ook beter vindbaar is in Google (seo).

BrowserCDNHUGO SSGGitlabContentBuild PagesStatic PagesDisplay Contentused bydelivered toprovidesFablab Website ArchitectureBrowserCDNHUGO SSGGitlabContentBuild PagesStatic PagesDisplay Contentused bydelivered toprovidesFablab Website Architecture

Beveiliging & Privacy #

Het gebruik van een statische website generator zorgt niet alleen voor verbeterde performance, maar ook verbeterde beveiliging. Doordat de website enkel bestaat uit statische bestanden, i.e. er is geen database, zijn er minder kansen voor aanvallen, zoals scripting, SQL injections en server-side database lekken. Ook maken we gebruik van een content security policy (csp) om onder andere de kans op cross site scripting te beperken (xss).

Bij het ontwerp van deze website is tevens vanaf het begin rekening gehouden met privacy. Dat betekent dat we geen cookies plaatsen en enkel geaggregeerde anonieme analytics verzamelen. Hierover is meer te lezen in onze privacy policy.